ACTIVITATS - Visites guiades a la frontera de Portbou. Un viatge a la història de Benjamin i Portbou, en l'escenari simbòlic d'una geografia que es constitueix en memòria viva / ACTIVITIES - Guided tours of the border Portbou. A trip to the history of Benjamin and Portbou on stage a symbolic geography that is living memory / AKTIVITÄTEN - Führungen durch die border Portbou. Ein Ausflug in dieGeschichte von Benjamin und Portbou auf der Bühne eine symbolische Geographie, die in lebendiger Erinnerung ist / ACTIVIDADES - Visitas guiadas a la frontera de Portbou. Un viaje a la historia de Benjamin y Portbou, en el escenario simbólico de una geografía que se constituye en memoria viva

diumenge, 7 de juliol del 2013

PROJECTE BENJAMIN - FRONTERA DE PORTBOU



VISITES GUIADES A LA FRONTERA DE PORTBOU.-

 
La frontera de Portbou és un territori que ens permet contemplar sense intermediaris la vivència de la història. 

Una història que està marcada per dos grans esdeveniments: la mort de Walter Benjamin, el 26 de setembre de 1940 i els fets que es varen desenvolupar en relació a la guerra civil espanyola i la segona guerra mundial, singularment els exilis i el pas de la frontera, tant per mal guanyar-se la vida, amb el contraban, com per l’objectiu d’abandonar de manera clandestina Espanya o França. 

Els símbols que emmarquen aquests esdeveniments són de la banda espanyola Antonio Machado i de la francesa, el mateix Walter Benjamin. Però el interès, que per nosaltres ha de tenir l’anàlisi d’aquesta història, no es pot limitar a la  simple recreació del paisatge de la memòria; ans al contrari el sentit de la memòria només ens pot ser útil, si, més enllà de la seva recreació, som capaços de donar-hi una orientació que ens aporti llum i valor a la nostra vida. 

El projecte Benjamin – Frontera de Portbou, ha dissenyat tot un seguit de rutes i activitats lliures o guiades que permeten al viatger i al visitant conèixer amb profunditat la realitat d’aquesta història. Una realitat que es transmet i es viu en forma d’experiència personal.
·        1.-  El primer concepte d’aquest Projecte és la idea del Museu viu. Un museu obert a les mirades que es construeix cada dia en cada persona que ens visita. Un museu on la contemplació de la història no ha quedat preservada i closa rere una vitrina de vidre, sinó que s’ofereix en tota la seva realitat, a través del constructe que cada persona fa, en la seva interacció amb l’espai escènic d’aquest territori.
 
·        2.- L’espai escènic és un dels menys transformats per l’acció de l’home; però aquesta preservació no ha estat el fruit d’un moviment social, ni tan sols d’una conscienciació de la ciutadania o de les administracions; ans al contrari ha estat a través d’un procés de pura deixadesa que s’ha produït aquet fet. Això contribueix a crear la idea d’un territori abandonat, d’un espai invisible. Un fenomen que habitualment tendim a cobrir i velar, incrementant amb aquesta decisió la seva invisibilitat. Perquè una de les característiques habituals de la nostra cultura és aquesta mena de tendència de tapar o edulcorar les coses desagradables, aquelles coses que no tenen el resultat esperat o que no responen als estàndards de la moda, el disseny o a la falsa conceptualització d’una modernitat que lloa la corporalitat, la superficialitat i la banalitat de la bellesa. Davant d’aquesta falsa moda, la frontera de Portbou s’ofereix amb tot el que és i el que té: una decadència colpidora que obliga al viatger, que ens visita, a interpel·lar-se contínuament, primer sobre el què veu i tot seguit sobre el que aquesta visió li genera a ell. 

·        3.- El projecte Benjamin - Frontera de Portbou ofereix diferents serveis a les persones que vulguin visitar els espais històrics de la frontera, amb l’objectiu no només d’establir-ne una coneixença, sinó de generar una experiència personal.
 
-          Visita guiada als espais històrics de Portbou, aprofundint amb els esdeveniments que varen succeir en aquesta frontera i establint-hi un diàleg simbòlic, amb l’objectiu de copsar el profund lligam que existeix entre la figura de Walter Benjamin i el indret on va morir. Resseguim el pensament de Benjamin, a través de la seva vida i del seu pensament en els espais que en aquesta frontera simbolitzen i expliquen aquest pensament.

-          Rutes guiades per els grans espais de la frontera, per on varen transcórrer els esdeveniments relacionats amb l’exili, el contraban i la clandestinitat.
 
-          Organització de debats, col·loquis i sessions informatives al voltant de la relació Benjamin – Portbou.

-          Col·laboracions amb institucions universitàries internacionals i del país per organitzar  estades, viatges i activitats a Portbou.

-          Oferta d’activitats per a professors i estudiants de Batxillerat de instituts que vulguin visitar o fer una estada a Portbou.

-          Sortides puntuals per a grups que vulguin conèixer el paisatge d’aquesta frontera.

Imatges de la sortida que es va realitzar a la corona circular de Portbou el 5 de juny de 2013.